Tās aizsākumi Latvijā meklējami Rīgā ap 18. gadsimtu. "Īsta saldskābmaize" ir rūpīgs roku darbs. Tā gatavota tikai no bīdelētiem rudzu miltiem, izmantojot dabīgus ieraugus, iesaldinātu, raudzētu plaucējumu, rudzu iesalu un ķimenes. Tā cepta ar malku kurinātā krāsnī uz klona. Tieši šāds cepšanas process nodrošina "Īstai saldskābmaizei" tās īpašo garšu, smaržu un visaugstāko uzturvērtību. Pēc cepšanas tai nav jānobriest, un šī maize ir mīkstāka un poraināka par rupjmaizi.
Rudzu bīdelētie milti, dabīgs ieraugs (rudzu milti, ūdens), cukurs, rudzu iesals, ķimenes, sāls, kviešu klijas.
Enerģētiskā vērtība: 1153/ 272
100 g produkta satur: tauki 1,1g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,0g, ogļhidrāti 56,0g, tostarp cukuri 12,0g, olbaltumvielas 6,3g, šķiedrvielas 5,8g, sāls 1,0g, kālijs 171mg, dzelzs 0,81g, viitamīns D 5,9 mg, kalcijs 17,7 mg