Šo maizi sauc par latviešu tautas simbolu. Pirmatnēja pēc skata un garšas. Tāpat kā agrāk - cepta ar malku kurinātā krāsnī uz klona. Katru klaipu meistars veido ar rokām. No rupja maluma rudzu miltiem, bez jebkādiem uzlabojumiem, ilgstoši raudzēta, nodrošinot labas cepšanas īpašības, nemainīgu garšu, smaržu un visaugstāko uzturvērtību - arī ilgstoši uzglabājot. Šādi raudzējot rodas fermenti, kuru sastāvā esošie vitamīni ir vairākas reizes efektīvāki par sintētiskajiem.
rudzu milti, dabīgs ieraugs (rudzu milti, ūdens), cukurs, rudzu iesals, ķimenes, sāls, kviešu klijas.
Enerģētiskā vērtība: 1099kJ/261kcal.
100g produkta satur: taukus 1,4g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,1g, ogļhidrātus 47g, tostarp cukurus 10g, šķiedrvielas 13g, olbaltumvielas 8,8g, sāli 0,8g.